Вълна от негативни коментари заля мрежата след изнесени данни от 

...
Вълна от негативни коментари заля мрежата след изнесени данни от 
Коментари Харесай

Спрях да ям суджук и филе след видяното, обяви българин

Вълна от отрицателни мнения заля мрежата след изнесени данни от  сдружението " За налична и качествена храна ".

Много хора настояват, че като прочетат сходни данни от проучвания напряко отхвърлят да ядат цяла седмица салами.

Потребители алармират в обществените мрежи и неправителствени организации, че все по-често в магазините попадат на плесенясал суджук и посинели филета, макар че те са в период на валидност, написа Телеграф бг.

За последните близо 2 месеца сигналите са над 20 и те са от разнообразни краища на България, като измежду тях са София, Бургас, Варна, Благоевград, разясниха за „ Телеграф “ от сдружението " За налична и качествена храна ".

Месо

Изп. шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България доктор Диляна Попова изясни, че виновността за развалените артикули е на комерсиалните вериги, които не съхраняват вярно месните артикули, а също по този начин отсъства и прецизният надзор както от страната, по този начин и от личния състав на комерсиалните обекти.

„ Причината може да бъде нарушен вакуум на опаковката или погрешно температурно предпазване “, съобщи тя и акцентира, че няма друга причина пресни артикули да се скапват.

Изпълнителният шеф добави, че от предприятието даден артикул отива с един етикет, период и партиден номер, а в магазините към този момент се прибавят други, както и че няма по какъв начин производител да разгласи по-дълъг период на валидност за съответен артикул от оторизации, тъй като минималната продължителност на сурово-сушените салами се дефинира на база на проучвания в лаборатория.

Тя акцентира, че това се отнася за стоките, на чиито етикети написа „ най-хубав до “. „ След този период продуктът не може да се продава и да се осъществя нито от предприятието, нито от магазина. Той отива като непряк скотски артикул “, съобщи тя.

Д-р Попова посочи, че когато бъде нарушена истинската опаковка на салам и той бъде нарязан, срокът на валидност понижава и комерсиалният обект дефинира нов интервал.

Магазини

От магазинната мрежа обявиха, че не одобряват обвиняванията, че напълно е тяхна виновността за казуса с развалените артикули. Оттам обявиха, че прецизно съблюдават разпоредбите и реализират всекидневен надзор.

Д-р Диляна Попова разяснява, че не може всичко да се трансферира и на формалния надзор, тъй като не е допустимо във всеки обект да има контрольор.

„ Тук приказваме за самоконтрол в комерсиалните обекти. Каквито са изискваните към производителите, такива са и условията към комерсиалните обекти и когато видят, че имат артикул с нарушена опаковка, те незабавно би трябвало да го махнат от витрината “, съобщи тя и добави, че един път излязла от производителите стока, не може да бъде върната назад при тях, тъй като не се знае дали магазинът я е съхранявал вярно и дали не е с нарушена опаковка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР